Wat is Oeko-Tex?

Wat is Oeko-Tex:

Oeko-Tex is het gezondheidskeurmerk voor textiel en zegt wat over de veiligheid van de gebruikte stoffen. Het Oeko-Tex systeem garandeert dat het geteste en gecertificeerde textiel vrij is van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid van de mens. De Oeko-Tex Standard 100 is van toepassing op kleding en textiel. Denk hierbij naast kleding dus bijvoorbeeld ook aan speelgoed van textiel, beddengoed of tafellakens.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Het keurmerk werkt met grenswaarden in het eindproduct. Via deze grenswaarden stelt OEKO-TEX indirect eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbescherming. Er wordt gewerkt met 4 product classificaties op basis van het beoogd gebruik. Hoe dichter het product met de huid in contact komt en hoe gevoeliger de huid, des te strenger de eisen.

Hoe is de controle geregeld?

Naleving van de eisen wordt deels door de labs gedaan die aangesloten zijn bij OEKO-TEX en deels worden er bedrijfsaudits gedaan door onafhankelijke controleurs. Op het label staat welk instituut het product heeft getest voor toekenning van het keurmerk.
Bij de tests houden ze rekening met tal van gereguleerde en niet-gereguleerde stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. In veel gevallen gaan de grenswaarden voor de STANDARD 100 verder dan de nationale en internationale eisen. De criteriacatalogus wordt minimaal één keer per jaar geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe wetenschappelijke kennis of wettelijke eisen.

Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid.
Het OEKO-TEX keurmerk zegt dus niets over de eerlijke productie of de belasting van het milieu, maar geeft enkel aan dat er geen schadelijke stoffen gebruikt zijn. Hoewel het natuurlijk best zo kan zijn dat het textiel ook eerlijk geproduceerd is.

De producten van Wallabiezzz:

Alle stoffen die wij voor onze artikelen gebruiken, zijn gecertificeerd met het Oeko-Tex Keurmerk. Zo is de Maxi Cosi hoes, Gordelbeschermers, het babynestje en nog veel meer zeker geschikt voor jouw kleintje.